FacebookTwitterYoutubeFeed

Deca migranti u vranjskim školama

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje 

Osnovcima i srednjoškolcima koji su započeli novu školsku godinu pridružila su se i deca migranti. Njih 645 počelo je da pohađa nastavu u školama u 17 opština u kojima postoje kolektivni centri. I kod nas u Vranju, pedesetoro dece iz migrantskih porodica od prvog septembra krenulo je u vranjske škole.

 

Kako je predviđeno, sa decom migrantima treba da rade nastavnici i učitelji koji inače rade sa ostalom decom iz razreda. Neki od njih pohađali su obuku, ali da li je to dovoljno, s obzirom da većina te dece ne zna ni engleski jezik, već samo jezik zemlje iz koje potiču. Dušan Mladenović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u Vranju kaže, da su neki od njih bili na obukama za rad sa tom decom.

 

"Iskreno do pre par dana nisam ni znao kako će to funkcionisati i gde će ta deca, a njih je pedeetak u Vranju iz migrantskih porodica. Oni će biti priključeni u redovnim odeljenjima. Mi u odeljenjima u kojima već ima 30 đaka, gde u pojedinim odeljenjima imamo i decu sa posebnim potrebama, mi priključujemo decu koja ne znaju naš jezik, kojima je sve to novo. Za tu decu će se plaćati prevodilac, plaćaće se saradnik u nastavi, a taj učitelj koji radi sa tom decom neće biti ništa dodatno plaćen. Da li će to uticati na kvalitet obrazovanja i same nastave, sami procenite, naglašava Mladenović.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

DN017

Kursna lista

Newsletter

Ime:
Email:
   

 

Informativa
JT Fixed Display
Jutarnji