FacebookTwitterYoutubeFeed

Racionalizacija u JP "Novi dom", po zakonu

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje 

Nakon izjava predstavnika Industrijskog sindikata o bahatom ponašanju nadležnih prema predstavnicima ovog sindikata i samih radnika, u JP "Novi dom", oglasilo se rukovodstvo preduzeća.

Prema izjavi direktora Gorana Petrovića, nema nikakvog šikaniranja radnika. Po staroj sistematizaciji u JP ''Novi dom'' je bilo 45 zaposlenih radnika, a po novoj, koja je usvojena na Gradskom veću, ostaće ih 31.

Racionalizacija u ovom preduzeću počela je još pre destak dana, mimo odluke o racionalizaciji koju sprovodi  lokalna samouprava, istakao je Petrović.Čak je moglo da ode još dva-tri radnika, ali smo rekli da ne želimo da prenaglimo. Ljude koji su direktno vezani za proizvodnju toplotne energije, zaposlene u kotlarnici, nismo dirali.

Samo radnike u režiji, i u građevinskoj operativi. Napravljena je nova sistematizaciija radnih mesta, koja će obuhvatiti ostanak stručnih ljudi, da bi preduzeće normalno funkcionisalo. 

Ovih dana se, kako su neki izjavili, vrši hajka u Novom domu, da mi kao rukovodstvo neke ljude nezakonito otpuštamo i proglašavamo tehnološkim viškom, kaže Petrović.

To što se pogodilo da su ova pet radnika baš iz Industrijskog sindikata, to je sasvim slučajno, ističe on. Uredno su bili pozvani predsednik i zamenik, nisu se odazvali. Komisija je bila formirana. Dali su dopis da su reprezentativni, bez rešenja.

Uvidom u našu dokumentaciju, koju posedujemo u preduzeću, utvrdili smo da se radi samo o 5 čoveka, a treba po zakonu da bude 15 posto od ukupnog broja zaposlenih da bi bili reprezentativni i da bi učestvovali u radu preduzeća.

Petrović je naveo da mu je predsednik Industrijskog sindikata lično rekao da mu „ne može ništa“.  ''Oni su to malo više zloupotrebili, koristili slobodno vreme za rad sindikata što nije tako, to smo utvrdili, imao je na ime ličnog dohotka povećanje od 10 posto, sve što nije uskladu sa propisima i zakonom to sam i ukidao.

Radnici imaju pravo na sindikalno organizovanje, ali ne na štetu preduzeća. Mene ne interesuje ko je iz koje partije, mi se rukovodimo samo interesom firme.

Ne može neko krvavo da radi u kanalu, a neko da se šeta i pokriva preko neke sindikalne organizacije ili preko političke partije“, istakao je Petrović.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

DN017

Kursna lista

Newsletter

Ime:
Email:
   

 

Informativa
JT Fixed Display
Jutarnji