FacebookTwitterYoutubeFeed

Književna zajednica na deponiji Meteris

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje 

Književna zajednica "Borisav Stanković" u Vranju skoro dve decenije bila je u Pribojčićevoj kući. Posle višegodišnjeg spora sa gradom, sud je odlučio da te prostorije pripadaju gradu Vranju.

U toku je iseljenje, ali prema rečima urednika Književne zajednice, Miroslava Mihailovića, obezbeđen je prostor u okviru deponije Meteris, što nije odgovarajuće za knjige i umetničke slike. Tim povodom Mihailović se pismenim putem obratio Udruženju književnika Srbije, Srpskom književnom društvu i Društvu književnika Vojvodine.

U celosti Vam prenosimo pismo:

 Književna zajednica „Borisav Stanković“ koja je godinama izložena najbrutalnijem političkom nasilju od strane lokalnih vlasti, nezavisno od toga kojoj političkoj opciji pripadaju, konačno se našla na ulici, bez adrese i bez nade da postoji makar i mrvica volje da se iznađe rešenje za ovaj problem i spreči neviđeni kulturni skandal, nezabeležen u novijoj istoriji Srbije.

To je učinjeno izvršnom sudskom presudom koja je više nego skandalozna,jer je u postupku, od strane sudskoga veštaka, nedvosmisleno utvrđeno da jekompletnu rekonstrukciju kuće u kojoj je dve decenije bilo njeno sedište finansirala sa svog računa.

Tako su besomučna hajka i hir lokalnih moćnika konačno dobili svoj epilog a dobar deo imovine koju čine legati slika i ličnihbiblioteka, rukopisne zaostavštine, poluvekovna arhiva i dokumentacija,nameštaj i predmeti neprocenjive umetničke vrednosti, značajna priznanja i nagrade danas je razmešten po privatnim kućama članova i saradnika,kabinetima profesora univerziteta, a dobar deo smešten je u prostorije Eparhije i Crkvene opštine Vranje.

Najveći deo imovine Zajednice još uvek jeostao u Kući pisaca, dug zakatančen i utamničen. Time je, u poslednjem trenutku, sprečena podla namera autistične a neuke, agresivne, bahate i osione lokalne vlasti da deo nacionalnog blaga neprocenjive vrednosti završi na gradskoj deponiji Meteris.

Kako smo protiv ovako nerazumnog ponašanja, bez obzira na brojne pokušaje i dopise koji su redovno ostajali bez odgovora, nemoćni da išta učinimo, apelujemo na vaše članove da, kao izraz solidarnosti, prekinu saradnju i ne odazivaju se na pozive za programe koji se održavaju u Vranju, gradu u kojem su pisci prokaženi i progonji.

Miroslav Cera Mihailović, se pismenim putem obratio i ministru za kulturu Vladimiru Vukosavljeviću.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

DN017

Kursna lista

Newsletter

Ime:
Email:
   

 

Informativa
JT Fixed Display
Jutarnji